Globalna tvrtka

Globalna tvrtka

Povijest od stotinu godina čini nas vodećom tvrtkom u svijetu

Roca je započela s proizvodnjom radijatora od lijevanog željeza za kućno grijanje u svojoj tvornici u mjestu Gavà, blizu Barcelone. Nakon prvih radijatora, tvrtka je proširila portfolio proizvodnjom bojlera. Roca je 1929. ušla u svijet kupaonica počevši s proizvodnjom kada.

Uvijek prateći društvene promjene vezane uz vodu, glavni prirodni resurs s kojim Roca radi, tvrtka je 1936. prihvatila izazov proizvodnje kupaonskih proizvoda od sanitarnog porculana. Nakon toga je Roca 1954. započela s proizvodnjom slavina.

90-ih je Grupa učinila prvi korak na međunarodnom proširenju, uglavnom otvarajući komercijalne podružnice i sklapajući ugovore s vodećim lokalnim proizvođačima. Osim u Portugalu i Francuskoj, Roca je postala prisutna u Ujedinjenom Kraljevstvu, Njemačkoj, Italiji, Maroku, Argentini, Brazilu i Kini.

Prekretnica u postupku internacionalizacije dogodila se 1999. s kupovinom tvrtke Swiss Keramik Holding Laufen, tadašnjim četvrtim proizvođačem na svijetu. Kupovinom tvrtke Laufen, Grupa je mogla ojačati položaj na strateškim tržištima na kojima je bila manje prisutna, kao što su Istočna Europa, Brazil i SAD.

2005. Roca najavljuje ambiciozan strateški plan usredotočen na kupaonske prostore kojim bi postala vodeća na svijetu u sektoru.

Danas komercijalna mreža Roca postoji u više od 170 zemalja sa 77 proizvodnih pogona i više od 21.500 zaposlenika diljem svijeta.

Roca u Hrvatskoj

Roca Croatia d.d. jedini je domaći proizvođač sanitarne keramike u Hrvatskoj.

Tvrtka sa sjedištem u gradiću Zaprešić, nekoliko kilometara zapadno od Zagreba, osnovana je davne 1953. godine. Tada započinje s proizvodnjom keramičkih pločica i porculanskog posuđa da bi dvije godine kasnije djelatnost proširila i na sanitarnu keramiku.

1958. godine tvrtka doseže vrhunac iskorištenosti svojih kapaciteta, a stručni i tehnički kadar je na temelju četverogodišnjeg iskustva spreman za razvijanje novih tehnologija i oblikovanje proizvoda. Prve sanitarne artikle javnost ima priliku vidjeti iste godine na Zagrebačkom velesajmu.

Razdoblje do 1970. godine obilježeno je brojnim ulaganjima u unapređenje tehnoloških rješenja, dok su 70-te godine više u znaku investicija u modernizaciju. Tako 1972. godine počinje rekonstrukcija Sanitarije gdje se uvode nove peći, dok se već sljedeće godine pušta u pogon nova plinsko-mazutna stanica. 1977. godine počinje izgradnja tvornice u Dvoru, a samo godinu dana kasnije i izgradnja tvornice u Orahovici.

Ratna previranja 90-tih godina značajno utječu na status i poslovnu uspješnost tvrtke. S jedne strane dolazi do gubitka dijela tržišta, a s druge strane do stagnacije u razvoju i tehnologiji.

1991. godine tvrtka mijenja ime u INKER te godinu dana kasnije postaje dioničko društvo. Nova vlasnička struktura tijekom kasnih 90-tih pa sve do danas modernizacijom proizvodnje poboljšava kvalitetu i dizajn proizvoda što otvara mogućnosti za novi uzlet i osvajanje tržišta europskih zemalja.

2006. godine španjolska grupacija ROCA Corporacion Empresarial S.A. preuzima INKER. Dolaskom ROCA-e povećava se kapacitet proizvodnje ulaganjem u nove linije sanitarne keramike te započinje osuvremenjavanje svih procesa u tvrtki.

Naši proizvodi  su prisutni u gotovo svakom kućanstvu, školi, bolnici, ustanovi i hotelu u Hrvatskoj.

Naša tvrtka