Tri su tjedna ostala do isteka roka za prijavu na međunarodni natječaj za dizajn Jumpthegap

09/02/2015

Mladi hrvatski arhitekti i dizajneri također imaju priliku natjecati se za fond nagrada koji iznosi 15000 EUR

Zagreb, 9. veljače 2015. – Još je malo vremena ostalo za prijavu na šesto izdanje međunarodnog natječaja za dizajn jumpthegap. Mladi hrvatski dizajneri, arhitekti i studenti arhitekture i dizajna također se mogu prijaviti, najkasnije do 25. veljače 2015., do 12 sati, i to tako da ispune obrazac za prijavu na internetskim stranicama natječaja www.jumpthegap.net. Naknada za sudjelovanje se ne naplaćuje. Krajnji rok za slanje projekata je 25. ožujka 2015.

 

S pet održanih izdanja do sada, međunarodni natječaj jumpthegap pokazao se jednim od najvažnijih natječaja u dizajnu kupaonica. Organizira ga Roca u suradnji s BCD Centrom za dizajn Barcelona (BCD Barcelona Centro de Diseño) te služi kao međunarodna platforma za mlade profesionalce i studente dizajna i arhitekture diljem svijeta. Natječajem se traže kreativne ideje i inovativna rješenja za kupaonske prostore i proizvode povezane s njima, onakve kakvi bi mogli postojati u bližoj ili daljnjoj budućnosti.

Sudionici ovog natječaja natjecat će se u dvije kategorije: za studente i za profesionalce. Ukupni fond nagrada iznosi 15000 EUR. Nagrada u iznosu od 6000 EUR dodijelit će se u svakoj kategoriji (za studente i za profesionalce). Međunarodna zaklada We Are Water (We Are Water International Foundation) dodijelit će nagradu za održivost u iznosu od 3000 EUR jednom od trideset projekata koje je izbrao žiri. Pobjednički projekti, kao i oni koje je žiri nominirao za nagrade, bit će predstavljeni na izložbama.

Tradicionalno, žiri čine renomirani arhitekti, dizajneri i profesionalci predani razvoju dizajna. U ovom izdanju natječaja jumpthegap predsjednik žirija je kineski arhitekt Ma Yansong, dobitnik brojnih nagrada, među njima i nagrade Mladi globalni vođe (Young Global Leaders; YGL) 2014. godine. Ostali članovi žirija su: Marcelo Rosenbaum, Brazil, dizajner i voditelj Rosenbaum ureda za dizajn i inovacije (Rosenbaum office for design and innovation); Tom Dyckhoff, UK, novinar i arhitektonski kritičar; Guta Moura, Portugal, suosnivač Experimentae i direktor EXD Biennalea; Josep Congost, Španjolska, direktor Centra za dizajn Roca (Roca Design Centre); arhitekt Rafael de La-Hoz, Španjolska, pokrovitelj Zaklade za suvremenu arhitekturu (Contemporary Architecture Foundation); Isabel Roig, Španjolska, izvršna direktorica BCD-a (Barcelona Centro de Diseño) i predsjednica BEDA-e (Ured europskih udruženja za dizajn; Bureau of European Design Associations).

Za peto izdanje međunarodnog natječaja za mlade dizajnere jumpthegap bilo je prijavljeno 3444 projekta iz 102 zemlje. Zašto ne bismo ove godine vidjeli hrvatskog arhitekta ili dizajnera među finalistima ili čak pobjednicima?

Detaljne informacije o natječaju i pravila natječaja objavljeni su na službenim internetskim stranicama: www.jumpthegap.net. Dostupni su i putem Facebook profila (jumpthegap).

***

O Roci

Roca je tvrtka specijalizirana za dizajn, proizvodnju i marketing proizvoda za kuponske prostore, kao i keramičke podove i zidne obloge za primjenu u arhitekturi, izgradnji i dizajnu interijera.

Tvrtka ima 20600 zaposlenika i 76 proizvodnih pogona te posluje u više od 135 zemalja diljem svijeta.

Ova grupacija, u potpunosti u španjolskom vlasništvu, tržišni je lider u Europi, Južnoj Americi, Indiji i Rusiji. Također je veliki igrač na tržištima Kine i ostatka Azije, Afrike te Bliskog Istoka. Roca je svjetski lider u svom poslovnom sektoru.

www.roca.com

O BCD-u

BCD Centar za dizajn Barcelona (BCD Barcelona Centro de Diseño) osnovan je 1973. kao centar za promoviranje dizajna. Njegov je cilj promovirati dizajn među tvrtkama kao strateški alat za inovativnost i kompetitivnost te istovremeno predstavljati Barcelonu kao centar dizajna. BCD podupiru Gospodarska komora, Generalitet Katalonije, Ured gradonačelnika Barcelone te Ministarstvo industrije, energetike i turizma.

www.bcd.es

O zakladi We Are Water

Zaklada We Are Water osnovana je 2010. s dva osnovna cilja. Prvi je dići razinu svijesti i potaknuti javnost i institucije na ozbiljno promišljanje o potrebi stvaranja nove kulture vode koja bi omogućila pošteno i održivo upravljanje vodenim resursima diljem svijeta. Drugi cilj je implementirati različite radnje kojima bi se ublažili negativni učinci nedostatka adekvatnih izvora vode. Područja djelovanja zaklade uključuju infrastrukturne intervencije, edukacije, zdravstvo te istraživanje u najpotrebitijim dijelovima planeta.

www.wearewater.org