Ma Yansong predstavlja dodjelu nagrada 6.izdanja Roca međunarodnog dizajnerskog natječaja, jumpthegap

09/10/2015

Pobjednički projekti u kategorijama Profesionalci i Studenti, su Btwist i [Aria]2, oba priznata po svojoj inovaciji, pristupačnosti i održivosti.
Po prvi puta dodijeljena je Nagrada za održivost, koju je dodijelila Zaklada We Are Water projektu Plura, koji kombinira dizajn i štednju vode.
Događaj je održan u Roca Madrid Gallery uz pomoć 200 najznačajnijih protagonista iz područja dizajna i arhitekture.

Madrid, 8. listopada 2015.- Roca predstavlja dodjelu nagrada šestog izdanja međunarodnog dizajnerskog natječaja jumpthegap, sa prestižnim kineskim arhitektom Ma Yansong, predsjednikom žirija, a na svečanosti održanoj u Roca Madrid Gallery. U profesionalnoj kategoriji je nagrađen projekt "Btwist", koji su dizajnirale Irene Kanadi i Raquel Prendes iz Španjolske, a u kategoriji studentskih projekata, nagrađen je projekt "[Aria] 2", koji su dizajnirali Samuele Nucaro i Cristina Tu Ahn Pham, talijanski studenti. Oba projekta su nagrađena sa 6.000 eura.
"Btwist", pobjednički projekt u profesionalnoj kategoriji, sastoji se od inovativnog rješenja za kupaonicu. To je umivaonik koji kombinira tri različite dimenzije za različite namjene. Kroz svoj dizajn, kao što je objašnjeno od strane pobjednika, projekt omogućuje ispunjavanje raznih aktivnosti u isto vrijeme. "[Aria] 2", s druge strane, pobjednik u kategoriji Studentskog projekta je savršena kombinacija dostupnosti, brzine i inovacije. Rješenje za kupaonski prostora koji je predložio talijanskog par, je tuš koji obavlja funkcije namakanja i sušenja. Dizajniran za suvremene kupaonice, projekt stvara inovativni višenamjenski tuš.
Po prvi put dvogodišnje natjecanje, koje organizira Roca u suradnji s Centrom za dizajn Barcelona (BCD), od 2004.godine, dodijelio je nagradu održivosti, koja je predstavljena od strane Zaklade We Are Water, a nagrada se sastojala od 3.000 eura. Prijedlozi kombiniraju inovativan i održiv dizajn, te su kao takvi prepoznati. Pobjednički projekt je "Plura", koji su dizajnirale Katharina Sophie Wohlleben i Larissa Siemon. Sudionice iz Njemačke, su dizajnirale umivaonik koji koristi papučicu za aktivaciju miješalice, s ciljem izbjegavanja otpada vode, s obzirom da je to bio glavni cilj projekta. Ove godine natjecanje je steklo globalno sudjelovanje 112 različitih zemalja (3.700 natjecatelja). Finalisti ovog izdanja u svojim različitim kategorijama su:

Profesionalna kategorija:
• Origami Bath: Andrey Lebedev (Rusija)
• Roca Analytic: Joan Alba i Iago Buceta (Španjolska)
• Nanosoap: Pablo Luchino (Argentina)

Studenti kategorija:
• Totem: Marta Muñoz i Helena Galí (Španjolska)
• GLOVES: clean & dry: Halszka Barelkowska (Poljska)
• B-thin: Victoria Bellido i Angel Cobo (Španjolska)


Svečanoj dodjeli nagrada u Roca Madrid Gallery je prisustvovalo oko 200 gostiju. Osim predsjednika žirija Ma Yansong, koji je dobio brojne nagrade, među njima Young Global Leaders 2014. (YGL), događaju su prisustvovali vodeći protagonist u području dizajna i arhitekture, kao što su Jaime Moreno, National Design Award, i gđa Liu Wengiu, Savjetnica ministra za kulturu u veleposlanstvu Kine.
Žiri ovog izdanja činili su Marcelo Rosenbaum (Brazil), dizajner i direktor dizajna i inovacijskog ureda Rosenbaum; Tom Dyckhoff (Velika Britanija), novinar i arhitektonski kritičar; Guta Moura (Portugal), suosnivač Experimenta i direktor EXD Bijenala; Josep Congost (Španjolska), Rukovoditelj Roca Dizajn Centra; Rafael de La-Hoz, arhitekt (Španjolska), zaštitnik Zaklade suvremene arhitekture; Isabel Roig (Španjolska), Direktor BCD (Barcelona dizajn centar) i bivša predsjednica BEDA Beda (Bureau of European Design Associations).
Sve informacije o natjecanju i dodjeli nagrada dostupne su na službenoj internetskoj stranici: www.jumpthegap.net i na Facebooku (www.facebook.com/jumpthegap).

O BDC
BDC Barcelona dizajn centar je centar za promicanje dizajna, nastao 1973. godine s ciljem promicanja dizajna među tvrtkama, kao strateški alat za inovacije i konkurentnost, kao i promicanje imidža Barcelone kao glavnog grada dizajna. BDC je podržan od strane trgovačke komore, Generalitat de Catalunya, u Gradske vijećnice Barcelone i Ministarstva industrije, energetike i turizma.
www.bcd.es


O Zakladi We Are Water
Zaklada We Are Water ima dva ključna cilja. Prvi je promicanje svijesti i poticanje rasprave u javnosti i organizacijama o potrebi stvaranja nove kulture vode, omogućavanje pravednog razvoja i održivog upravljanja svjetskim vodnim resursima. Drugi cilj je provesti cijeli niz postupaka kako bi se suprotstavio negativnim učincima nedostatka adekvatnih vodnih resursa. Područja djelovanja Zaklade uključuju sudjelovanje u infrastrukturi, obrazovanju, zdravlju i istraživanju, te je koncentrirana na djelovanje u svjetskim najnerazvijenijim područjima.
www.wearewater.org